Oglasi - Advertisement

Inspektori su, prema informacijama Državnog inspektorata, od sredine svibnja do kraja lipnja obavili više od 3.200 nadzora u gotovo 900 objekata diljem zemlje.

Makarski ugostitelji ozbiljno razmišljaju o jednodnevnom, 24-satnom štrajku usred sezone, ogorčeni zbog, kako tvrde, pretjeranih i represivnih inspekcija koje obilaze njihove objekte. Kako piše Slobodna Dalmacija, u Makarsku su stigli inspektori iz Bjelovara i danima obilaze restorane, kafiće, trgovine i pekarnice. Kazne se kreću od najmanje 9.000 eura, a sezona je, kažu, već loša.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

– Ne možemo raditi normalno, a plaće treba isplatiti. Razmišljamo nas oko 200 da zatvorimo sve na jedan dan, neka turisti vide u kakvim uvjetima radimo – izjavio je jedan od ugostitelja. Nakon nadzora, neki su već privremeno zatvorili svoje objekte, poput pizzerije “Domina” i plažnog bara “Providenca”.

Najdramatičniji potez povukao je Aljoša Špec, vlasnik restorana “Hrpina”, koji je nakon 51 godine odlučio trajno zatvoriti lokal. – Inspekcije su u restoranu bile prije dva dana, a danas sam odjavio obrt, stavio ključ u bravu, dao otkaz devetorici radnika i pozdravio se s ovim poslom. Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu – znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata. – kazao je Špec, tvrdeći da su mu kazne već premašile 8.000 eura, a očekuje i dodatne zbog zaleđene hrane koju su, nakon zapljene, polili domestosom.

Inspektori su, prema informacijama Državnog inspektorata, od sredine svibnja do kraja lipnja obavili više od 3.200 nadzora u gotovo 900 objekata diljem zemlje. Provjere su obuhvaćale sve razine – turističku, sanitarnu, tržišnu, inspekciju rada i financijsku.
Slobodna Dalmacija navodi da su najčešće uočene nepravilnosti bile: neispunjavanje minimalnih uvjeta u objektima, radnici bez položenih tečajeva zaštite na radu, neprijavljeni zaposlenici, nehigijenski uvjeti pripreme hrane i korištenje neispravne opreme. Neki su čak zatečeni u radu bez registrirane djelatnosti. – Neka rade svoj posao, ali neka ga rade svima jednako. Je li itko ušao u restorane unutar hotela? – pita se Špec, koji ističe da je 17 godina radio s istom ekipom, od čega je sedam radnika imalo ugovor na neodređeno.
Gosti šokirani računom od skoro tisuću eura, vlasnik hladno odgovorio: ‘Znali su što naručuju’