Ovo tradicionalno jelo priprema se u gotovo svim kućanstvima čim počnu padati temperature, a ako ste novi u kuvanju sarme onda će vam ovi saveti sigurno koristiti.

Priprema zapravo nije uopšte teška, ima svega nekoliko stvari na koje treba pripaziti, a ako ih sledite ispašće baš poput mamine i bakine. Kupus je jedan od najvažnijih delova sarme i nije svaki dobar za pripremu. Kupite ukiseljeni domaći kupus na tržnici radije nego vakumirani u trgovini. Naravno, važno je i meso!

Možete motati sirovo u kupus, a možete ga i lagano prodinstati na tavi kako biste izbegli grudice i velike komade stisnutog mesa. Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i stavite ga na dno i na vrh lonca, daće poseban okus.

Rižu nije potrebno kuvati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomešati s mesom te dodati začine po želji. Jedan deo s kojim se mnogi muče, a zapravo uopše nije toliko komplikovano je motanje sarme. Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve zavisi od veličine kupusa.

Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i uvrnite donji deo. Pritisnite list čvrsto kako vam tokom kuvanja meso ne bi ispadalo vas. Sarme slažite u lonac okomito, a ne vodoravno – tako se neće odmotati tokom kuvanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime