Oglasi - Advertisement

Ćevapi su omiljeno jelo mnogih, ali šta ako bismo ih pripremili na potpuno novi način? Torta od ćevapa je inovativan i ukusan način da uživate u ovom tradicionalnom jelu.

Slojevi sočnih ćevapa, krompira, sira i specijalnih začina, sve upakovano u oblik torte, stvorit će pravi gurmanski doživljaj.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Sastojci:
1 kg ćevapa
2 srednja krompira
2 jaja
100 g sitnog sira ili mladog bijelog sira
200 ml vrhnja za kuhanje
100 g rendanog kačkavalja
So, biber i mješavina suhog začina po ukusu
Malo svježeg peršuna za dekoraciju
Priprema

Prvo, pripremite okrugli pleh dimenzija 24-25 cm, sa mogućnošću skidanja stranica. Pleh treba podmazati uljem. Preporučuje se da zagrijete rernu na 220°C.

Krompir narendajte na krupno rende, pa ga pospite solju i biberom po ukusu. Jaja umutite u pjenastu smjesu, pa im dodajte pavlaku, sir i još malo začina po želji. Ovaj preliv možete dodatno začiniti mješavinom začina po ukusu.

Ćevape poređajte uspravno oko oboda pleha, formirajući krug. Preostale ćevape koji štrše, isjeckajte na male komade i stavite sa strane.

Na dno pleha rasporedite polovinu rendanog krompira, zatim stavite polovinu isjeckanih ćevapa. Na to ponovo stavite ostatak krompira i preostale ćevape.

Prelijte sve umućenim prelivom, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni oko sat vremena.

Nakon pečenja, sklonite foliju i rasporedite rendani kačkavalj preko torte. Vratite u isključenu rernu na nekoliko minuta, dok se kačkavalj ne otopi.

Poslužite toplo i, prije nego što poslužite, ukrasite seckanim svežim peršunom.