Njemačka vlada tjera kompanije da instaliraju skrivene uređaje za špijunažu građana u automobile, kompjutere, telefone i druge uređaje

0
674

Sadržaj “procurjelog” memoranduma iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke otkrio, da vlada tijera tehnološke kompanije da instaliraju skrivene „uređaje za špijunažu“ u automobile, kompjutere, telefone i druge uređaje.

Tomas de Maizier, federalni ministar unutrašnjih poslova, napisao je legislaciju koja naglašava da je „legalna dužnost trećeg lica da dozvoli nadgledanje“, izveštava thelocal.de

Ovaj prijedlog će drastično uvećati moć države da špijunira građane.

Ministar unutrašnjih poslova je bio motivisan da predloži novi zakon činjenicom da postaje sve teže obavještajnim jedinicama da probiju sisteme bezbjednosti koji štite bezbjednost na digitalnim uređajima.

ruter

Na primjer, moderni sistemi zaključavanja na automobilima su toliko inteligentni da čak upozoravaju vozača ukoliko im je auto bio malo prodrman. De Maizier želi da novi zakon osigura da se ovi alarmi neće slati vlasniku automobila ukoliko policija odluči da to bude opravdano istragom.

Međutim, parametri predloženog zakona su navodno mnogo širi. De Maizier takođe želi sigurnosne službe da imaju sposobnost da špijuniraju na bilo koji uređaj priključen na internet. Tehnološke kompanije bi morale da daju državi pristup na „zadnji ulaz“ privatnim tabletima i računarima, čak i „pametnim“ televizorima i digitalnim kuhinjskim sistemima.

Sigurnosne službe bi morale dobiti odobrenje sudije prije nego što hakuju u ove uređaje.

Digitalni aktivisti i političari su u petak ovaj prijedlog dočekali sa šokom.

Ova legislacija je „direktan napad na digitalnu i fizičku sigurnost svih građana,“ rekao je Frenk Rajger, potparol za Haos Kompjuter Klab (CCC).“Pristup IT sistemu automobila predstavlja opasnost po život i udove – to je bukvalno prekidač za ubistvo.“

„Plan ministra unutrašnjih poslova zvuči kao Orvelova noćna mora. Uskoro će svi stanovi u Njemačkoj biti opremljeni uređajima koji su potencijalna virtuelna zamka,“ izjavio je Konstantin von Noc, zamenik vođe frakcija Zelene partije.

„Moramo vrlo dobro da razmislimo o činjenici da smo država sa dva diktatorstva u skorijoj historiji. Da li želimo da živimo u zemlji gdje ne postoji privatnost i gdje se država može umiješati gdje god je to tehnološki moguće?“ pitao je on.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo upišite Vaš komentar!
Molimo upišite Vaše ime.