Dr.Vedad Mujačić : Mala tajna srčane pumpe

0
939
INTERNISTIČKO KARDIOLOŠKA ORDINACIJA : Dr.Vedad Mujačić

Naše srce je pumpa koja radi bez prestanka tokom cijelog života, i nema pauzu, godišnji ni odmor.

Ako ste se pronašli u grupi onih čije srce “ne skače” od dragosti prilikom odlaska na posao ‒ onda će vam značiti, bar kao opravdanje i olakšica, otkriće do kojeg su došli naučnici. Neke poslove bismo rado obavljali, dok druge radije izbjegavali, ali postoje i oni poslovi koji jednostavno nisu dobri za naše srce.

Postoje profesije koje su “kao stvorene kao za nas”, ali i one koje donose dobru zaradu ali nisu baš onaj “izbor” iz naših snova.

Raznim metodama ispitivanja i višegodišnjim istraživanjem ustanovili su da postoji veza između posla koji obavljamo i razvoja arterioskleroze ‒ osnove za sva kardiovaskularna oboljenja.

Čije srce je najugroženije?

Možda će u budućnosti mladi birati profesiju i na osnovu zdravstvenih tegoba koje određena profesija ili zanimanje može donijeti. Najugroženiji su oni koji se u obavljanju posla suočavaju sa konstantnim psihoemocionalnim stresom,a lepeza je široka ‒ od astronauta, pilota, rudara, kontrolora leta, preko menadžera u korporacijama (naročito u bankama), do novinara i ljudi koji su uključeni u transport.

Posljednjih godina posao profesionalnih vozača jedan je od ubjedljivo najstresnijih. Naime, stresne situacije praćene su porastom brzine (to se odnosi na sve osobe koje voze, a naročito profesionalci reaguju na taj način). Pri brzini od 50 kilometara na sat vozačev puls iznosi u prosjeku 73 otkucaja, dok se na 100 km/sat ubrzava i do čak 97 otkucaja.

Banana ‒ hrana za zdravo srce

Svom srcu možemo mnogo “pomoćiˮ ako svakog dana pojedemo po jednu bananu ‒ pored toga što utiče na uspostavljanje normalnog srčanog ritma, može odlično “dopuniti” baterije nervnog sistema. Banane pomažu i u očuvanju proteina u srčanom mišiću, te održavaju potreban nivo kalijuma u ćelijama.

Odlična namirnica za srce je svakako i orah. U sastav oraha ulaze materije koje čuvaju naše srce i krvne sudove od pogubnog uticaja holesterola. Naravno, najispunjeniji smo ako volimo i ako smo voljeni, ako vodimo (donekle) uravnotežen život u kome je moguće spojiti želje i mogućnosti, bez mnogo bola, patnje, bijesa i tuge…. Ipak, da li je to realno (dostižno)?

Mala tajna srčane pumpe

Naše srce je pumpa koja radi bez prestanka tokom čitavog života, nema pauzu, godišnji odmor, tajm-aut… Ako želite da pomognete svom srcu, svako jutro prije ustajanja iz kreveta pritiskajte obe šake dovodeći ih u položaj pesnice ‒ kao da pumpate mišiće. U isto vrijeme prste na nogama pomjerajte ka unutrašnjoj i spoljašnjoj strani. To su jednostavni trikovi i vježbe koje pomažu srčanom mišiću, a u isto vrijeme i “odlično” bude cijelo tijelo iz sna.