ŠKRTIČINA

0
427

Jako, jako davno, ne znam koje godine Molier je napisao dramu sličnog naziva. To samo dokazuje kako su škrtost, pohlepa, nezasitnost oduvijek bile neiscrpne teme, nas koji volimo analizirati i svoje zaključke i misli zabilježavati.

Moja škrtičina “rodila” se u mojoj blizini, a i nailazila sam na jako puno ljudi navedenih osobina. Kao i sve ostalo škrtost kao osobina dolazi iz “kuće”, odgoja i bliske okoline. Nažalost takav odgoj se reflektira u daljnjem razvoju pojedinca i to se prenosi na nove generacije. I opet nažalost, kad usvojena osobina dobije korijene debele poput 300 godišnjeg drva masline, teško ili gotovo nikako to nije moguće iskorijeniti.

Znam puno žena koje gaje škrtost i sve što ide sa njom, a ovaj put ću se fokusirati na muškarce.

Možete li zamisliti da čovjek koji zarađuje nešto manje od deset tisuća Eura mjesečno, pa i više, može biti škrt. Ali, toliko škrt da postaje gadljivo. Ta osobina povlači sa sobom još puno ružnih karakteristika, pa svakako možemo zaključiti da takav čovjek ne može biti dobar. Da se vratim, na primjer kojeg sam počela navoditi.

Škrt prema samom sebi, je najradikalniji primjer, ali zbilja postoji. Sav novac koji mjesečno zaradi stavlja na banku i oročuje, a sa svojih preko trideset godina živi još uvijek sa mamom i tatom u obiteljskom kućanstu. Nema auto, ima tri sponzorske majice sa natpisima i dva para tenisica. Kad je u ženskom društvu fokusiran je kako proći što jeftinije, jer žene su sponzoruše, a svoje postupke vjerojatno smatra ispravnima. Djetetu kad dođe sa puta, donese čokoladu i neku sličnu poslasticu, a nedaj Bože da se zaleti u Duty free shop na aerodromu, pa da kupi nedaj Bože neki parfem. Imam i jedan primjer, nećete vjerovati da je istinit. Kad djeca moje prijateljice idu kod svoga tate na praznike, jer su oni rastavljeni, dječja roba se ne pere, jer malo praška i struje je previše i izlazi iz okvira alimentacije, pa se nakon deset ili više dana , prljava roba vraća mami. A zamislite kad čovjek koji se muči cijeli mjesec i dobro zaradi, vodi curu u šumu kako bi u autu obavili intimne odnose. Pa mu se isprazni akumulator na staroj krntiji kojom je povezao.

Ova tema se isključivo odnosi na ljude koji za naše uvjete imaju ekstremno puno novaca, a ponašaju se kao bijednici. Zapravo, oni to i jesu. Pa što će vam sav novac ovog svijeta , ako ne znate uživati u svojim trudima. Za što radite? Za što se odričete? Pa valjda, da bi u njima uživali. Znam puno žena koje su veće frajerice od muškaraca. Kako ih nije sram da osoba koja ima manje od njih, a uz to je i žena, plaća im njihove potrebštine. Kako se ne osjećaju loše, ne oni su sretni i misle kako su dobro prošli. Da ne navodim samo tuđe primjere, imala sam i ja jednom “padobranca” koji se htio uhljebiti. I dobro mu je išlo, ali samo dok sam ja to dopuštala. Čovjeka sam opremila od glave do pete, zbog sebe, jer ga nisam mogla gledati sa rupama na donjem rublju, a kad sam ga posložila, poslala sam u “bijeli svijet”, mada mislim da se niti danas nije pomaknuo sa mjesta gdje sam ga ostavila.

I ja imam sina i učim ga kako će se sutra ponašati prema ženama. Kavalir, dzentlemen, velikodušan, brižan, pažljiv su osobine koje mu “usađujem”. I zbog toga će sutra imati ženu koju poželi i sve će ga voljeti. Takvog se ne vara, ne zaboravite! Takvi muškarci moraju biti! U iskrivljenim shvaćanjima škrtaca koji će svoju mudrost širiti na glas, možete čuti razne priče o sponzorušama, a to je samo obrnuta teorija, da se zamagli tko su oni zapravo.

Od pamtivijeka muškarci su ženama plaćali pića kad izađu vani, plaćali večere i gotivili ih. A takve dame svojim ljupkim ponašanjem vraćale su im to. Nemojte misliti da to ne postoji danas, itekako postoji među finim i obrazovanim ljudima koji cijene ženu s kojom su u društvu, a prvenstveno cijene sebe, jer su ipak oni izabrali svoje društvo. Škrtost i slične osobine nikad nisu bile na cijeni i neće biti. Kad primjetite da je netko sklon takvom ponašanju, odnosno da barata sa osobinama poput škrtosti, znajte da iza te činjenice dolazi još niz takvih.

Bježite drage moje dame, taj ne voli sebe, pa neće nikad niti vas!!