OTKRIVEN EPOHALNI MEHANIZAM: Evo kako se prekidom unosa šećera može prouzrokovati smrt kancerogenih ćelija

0
1204
Ilustracija

Istraživači su otkrili mehanizam koji objašnjava kako smanjivanje unosa šećera, može prouzrokovati smrt kancerogenih ćelija. Studija, koja je objavljena u online žurnalu “Signali nauke”, predstavila je putanju smrti novih ćelija raka prekidom dotoka šećera.

Ovo istraživanje se nadovezuje na raniju naučnu literaturu koja ukazuje na to, da kancerogene ćelije koje se brzo umnožavaju, zahtjevaju više šećera od normalnih ćelija.

U studiji su istraživači otkrili, da kod određenih kancerogenih ćelija, se prisustvo malih nivoa šećera koji nisu dovoljni za energiju, može koristiti kao metod za pojačavanje sposobnosti preživljavanja ćelija.

Oni su također pronašli, da kada kancerogene ćelije ne dobiju dovoljno šećera, to prouzrokuje reakciju duž ćelijske membrane, i utiče na povećan unos kalcijum-jona, što ih ubija.

Tim vjeruje da se ovaj pristup može koristiti kod jedinstvenih metoda lječenja karcinoma. Prva testiranja studije su pokazala da prekidanje dotoka šećera do ćelija, i povećavanje nivoa kalcijuma u tijelu može uništiti kancerogene ćelije, ostavljajući zdrave u netaknutom stanju.

Također, samo određene vrste kancerogenih ćelija su izgubile sposobnost da održe nivoe šećera nakon tretmana. Istraživači vjeruju da se ovo odnosi isključivo na ćelije osjetljive na količinu šećera.

Tim planira da sprovede dalja istraživanja kako bi stvorio moguće procedure lječenja od ovog pristupa u budućnosti.