Iz Amerike poručili Kosovu: Stižu posljedice ako ne ukinete odluku o taksama za BiH i Srbiju

0
11

merički državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl (David Hale) prenio je danas predstavnicima Kosova da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i američka administracija insistiraju na nastavku pregovora s Beogradom i da će Kosovo, ako bude odgovorno za njihov neuspjeh, platiti veliku cijenu.

Hejl je naveo da će Kosovo trpjeti posljedice ukoliko ne suspendiraju odluku o akcizama na robu iz BiH i centralne Srbije minimum na 120 dana, prenijeli su mediji.

On je ponovio da će Kosovo imati punu podršku SAD ukoliko se pridržava politike koja znači “zajedničko djelovanje” i “djelovanje koje se ne kosi s američkim interesima” i stavom da su pregovori put do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Hejl je istaknuo da SAD i zemlje EU imaju isti stav prema rješavanju problema između Kosova i Srbije i da SAD očekuje da se pregovori okončaju uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije.

Hejl se s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom skupštine Kadrijem Veseljijem sastao u Ambasadi SAD u Prištini.