Doslovna personalizacija: AirPodsi koji se prilagođavaju vašim ušima

0
72

Appleu je potvrđen novi, vrlo uzbudljiv patent, zahvaljujući kojem bi se Appleove slušalice mogle same prilagođavati vašim ušima.

Appleu je potvrđen patent broj 10 063 960 u američkom uredu za patente USPTO. Naslov tog patenta je „Slušalice i sistemi osjetljivi na pritisak i metode njihove upotrebe“, a upućuje na to da se radi o slušalicama koje mogu reagovati na pritisak.

Premda je senzor pritiska kao dio slušalica teško zamisliv, opis patenta ne ostavlja prostora sumnji. Taj senzor (ili možda više njih) služit će za utvrđivanje veličine i oblika korisnikovih ušiju. Na mjestima na kojima je pritisak veći, slušalice će tješnje prianjati, a ondje gdje je manji, bit će opuštenije.

Procesor u slušalicama stvarao bi „akustični model“ korisnikovog uha, te utvrdio glasnoću i dominaciju određene frekvencije te druge slične karakteristike. Pojednostavljeno, mogli bismo imati doslovno personalizirano iskustvo slušanja muzike. Genijalno!

Naravno, nema garancije da će ovaj patent ugledati svjetlo dana. Apple, kao i druge kompanije, godišnje prijavi mnogo patenata, ali samo njih nekolicina ode korak dalje i postane neka nova tehnologija.

Izvr: AppleWorld.Today