DOKTORSKI RAD KOJI JE ZAPREPASTIO NAUČNIKE U CIJELOM SVIJETU : Zemlja je ravna ploča i centar univerzuma!?

0
906

Jedna Tunižanka, studentkinja Univerziteta u Sfaksu napisala je doktorski rad u kojem tvrdi da je Zemlja ravna ploča i da se Sunce okreće oko nje..

 

Sličnost sa kartom UN Foto: Pinterest

Kako navode mediji, ona je radila pet godina na tom radu.

Cilj joj je bio da obori Njutnove, Keplerove i Ajnštajnove zakone jer imaju, kako je navela, slabe osnove. Umjesto toga vodila se vjerskim učenjima o Zemlji.

Ona je u radu navela da brzina zvuka i svjetlosti treba ponovo da budu izmjereni i da univerzum nije stvoren u velikom prasku i ne širi se, zvjezde su sedam miliona kilometara udaljene od Zemlje i ograničenog broja, a jedna od funkcija im je da ukrase nebo.

Taj rad, pod nazivom “Model ravne Zemlje, argumenti i uticaj na klimatske i paleoklimatske studije”, izazvao je burne reakcije među naučnicima.

Među prvima je reagovala fizičarka, docent na Univerzitetu u Tunisu Fauzija Šarfi.

„Komisija koja je prihvatila ovaj rad treba da se stidi i kriva je podjednako koliko i docent koji je studentkinji omogućio da počne rad na tezi“, navela je ona na svom fejsbuk profilu. Zatražila je i da ta komisija bude raspuštena, a njenim članovima zabranjeno da budu dio bilo koje naučne ili akademske komisije.

Ta naučnica pozvala je i svoje kolege da odbrane autonomiju nauke od religije.

„Reagujmo, moramo učiniti da ljudi shvate da nauka nema nikakve veze sa religijom“.

Posle nekoliko sedmica polemike, komisija je odbila sporni doktorski rad, a Ministrastvo za visoko obrazovanje Tunisa otvorilo je istragu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo upišite Vaš komentar!
Molimo upišite Vaše ime.