DANAS

0
259

Vremenski prilog danas ima puno veće značenje od navedene činjenice. Život se događa danas u sadašnjem trenutku.

Kada bi svi mi živjeli život u sadašnjem trenutku nitko ne bi imao problema, jer problemi o kojima razmišljamo su se dogodili u prošlosti ili ih izmišljamo da će se dogoditi u budućnosti. Kako postići ili osvijestiti sadašnji trenutak?

Pa, vježbom! Kao i sve ostalo i to se vježba. Velikim brojem ponavljanja dolazite do rezultata. Misli su te koje nas koče, ali mi bi trebali vladati svojim mislima, a ne one sa nama. I to se vježba, meditacijom.

Onima koji nešto znaju o temi o kojoj pišem je sve jasno, međutim drugima koji možda nisu upućeni, dok ovo čitaju misle da se radi o znanastvenoj fantastici. I meni je sve ovo zvučalo isto tako kad sam se prvi put susrela. Poanta življenja je biti u sadašnjem trenutku to sam već napisala i znamo da se to postiže vježbom, a kako to sad izvesti u praksi?

Bilo što da radite sada u ovom trenutku fokusirajte se točno na to što radite. Nemojte guliti krumpire i misliti kako vas čeka još hrpa veša za ispeglati. Ili voziti auto, a razmišljati o sastanku kojeg ste to jutro odradili. Koliko puta vam se dogodilo da ste došli do odredišta sa autom, a da se ne sjećate ništa što se dogodilo putem. To znači da niste bili u sadašnjem trenutku. Vježbajte, probajte se koncentrirati. Dok sam slušala i čitala videa na ovu temu, vježbala sam na datim primjerima. Uzmimo za primjer da morate skuhati ručak, a baš vam se neda. Pronađite u tome trenutku motivaciju i krenite. Zahvalite Bogu što imate kome skuhati ručak, jer su ljudi kojima kuhate vaši voljeni, pa zamislite da ih nema i da nemate kome skuhati, a tada zamislite kako ćete se osjećati kada kuhanje bude gotovo, a vi budete zadovoljni sa oduševljenim licima oko sebe, jer ste taj ručak skuhali sa ljubavlju. Odmah ćete se ustati i krenuti na posao. Dok budete sjeckali sve što je potrebno, razmišljajte o toj mrkvici kako režete komad po komad, kako je gulite, pa promatrajte svoju ruku kako sve to spretno radi. Kuhanje će izgledati potpuno drugačije, jer nećete razmišljati o problemima koji se obično javljaju kroz naše misli dok automatski odrađujemo neke stvari, za koje ne trebamo “uključivati mozak”. Isto je sa vožnjom, peglanjem, sušenjem veša.

Bože kad se sjetim, kako sam promatrala svaku kvačicu dok sam stavljala sušiti veš, govoreći na glas što radim u tom trenutku. Da me netko vidio, rekao bi da sam prošvikala, ali meni je pomagalo. Spoznala sam što znači živjeti u sadašnjem trenutku. Pokušala sam sve stvari ili radnje obavljati svjesno, pa i dan danas uživam u tuširanju zamišljajući kako tada sve negativno odlazi iz ili sa mene, kako se čistim iznutra i iz vana. Super osjećaj!

Navela sam vam nekoliko primjera, a vi to možete primjeniti na apsolutno sve, život proživljavate totalno drugačije. U početku će vam bježati misli, ali što budete duže vježbali i ponavljali vježbe, tako ćete primjetiti kad vam misli pobjegnu, ali vi ćete i odmah vratiti na trenutno događanje. Naučit ćete ih sa vremenom okrenuti u smjeru koji vam odgovara, da ne razmišljate o lošim stvarima, jer to ničemu ne vodi osim što će vas dovesti do lošeg raspoloženja i vi ćete se osjećati loše, a kad tako budete vibrirali, dobivati ćete samo još takvih situacija i osjećaja, jer zakon privlačenja radi, vjerovali mi u njega ili ne.

Svatko od nas proživio je nekakve teške trenutke koji su neminovni, poput smrti, bolesti i ostalih ružnih stvari koje ljude dopadnu. Tada, pomaže sve ovo što sam gore u tekstu napisala,vjerujte i ja sam to radila. Svaki dan, neumorno sam vježbala svoj um. Isto tako, tijelo traži vježbu da bi bili u kondiciji i da bi mogli obavljati kako svakodnevne fizičke obaveze , pa tako i one zahtjevnije isto je i sa umom ili u narodu rečeno sa vašom glavom. Ja glavu volim nazivati “centralom”, jer od nje sve kreće i ona je najbitnija. S vremenom ćete shvatiti što vam odgovara i što vam pomaže, ali vjerujem da svatko mora raditi na sebi kako bi dovoljno “izbildao” svoj mozak, a tim i lakše podnosio sve što se oko vas događa ružno. I sve ružno s vremenom , naravno sa vježbom možete odmicati od sebe. Toliko ćete se dobro osjećati da nećete dopuštati negativnim stvarima da dopiru do vas. I kad vam ih netko na silu bude pokušao progurati, naglas ćete reći : “Mene to ne zanima, nemoj mi o tome govoriti”! Živjet ćete u sadašnjem trenutku. I samo da se vratim na meditaciju koju sam spomenula. Ona je također tehnika koja će vam pomoći da kontrolirate i vladate svojim mislima. Meditaciji ću se jednom puno više posvetiti od napisane trenutno rečenice, mada sam sigurna da i o tome sve znate.

A podatak koji sam čula samo je potvrdio sve što sam znala.

Znate li zašto je Đoković za nijansu bolji od svih? A znamo da je u vrhunskom tenisu, gdje su svi podjednako dobri odnosno savršeno potkovani  tenisači, potrebna kontrola psihe i tko će duže ostati fokusiran na meč. Đoković meditira! Zato može izdržati i pobijediti najzahtjevnije psihičke izazove!

Svi navedeni alati ne koštaju ništa, a mogu vam pomoći i poboljšati život i upravo ta činjenica mene je potaknula da istražim još neistraženo područje za mene tada!

Sva snaga i moć je u nama samima, nitko nam ne može pomoći koliko sami sebi!