Antarktik je pukao i pojavio se svijet koji nije viđen 120.000 godina – ŠTA SE TAMO KRIJE?

0
2807

Tim naučnika uputio se ka Antarktiku kako bi istražio područje koje je desetinama hiljada godina pokriveno ledom.

Kada se ledena ploča A68 odlomila od ledenog grebena Larsena C u julu prošle godine, otkriven je vodeni svijet koji naučnici nikada do tada nisu proučavali.

To saznanje pružilo je naučnicima mogućnost da se upoznaju sa ekosistemom, koji obuhvata 6.000 metara kvadratnih, a bio je skriven čak 120.000 godina.

“Ne znamo ništa o tome. Riječ je o ekosistemu pokrivenom ledom debljine nekoliko stotina metara”, rekla je biolog Ketrin Lins angažovana na ovom istraživanju.

“Važno je da stignemo tamo prije nego što dođe do bilo kakvih promjena, jer sunčeva svjetlost, koja se prelama kroz vodu, utiče na nove vrste koje počinju da se kolonizuju.

Sastavili smo tim koji čine osobe sa najrazličitijim naučnim vještinama kako bismo sakupili što je moguće više informacija u kratkom vremenskom periodu. To je vrlo uzbudljivo”, kaže biolog.

Tim će napustiti svoju bazu na Foklandskim ostrvima kako bi proveo tri nedjelje na brodu za istraživanje, piše Independent.

“Moramo biti odvažni u ovome”, rekao je profesor Dejvod Vogan.

“Mnogo je leda na ovom području, ali je takođe ovo važno za nauku, pa ćemo se potruditi da tim odvedemo tamo gdje bi trebalo da bude.”

Prethodno istraživanje nagovijestilo je da postoji život pod ledom. Naučnici su na djelu Antarktika okrenutog ka Australiji uspjeli da kroz procijep spuste kameru. Na samom dnu pronađena je vrsta zvjezde.

“Znamo da postoji život, ali ne znamo kakva vrsta žvota”, objašnjava Lins.

“Moguće je da postoje neke vrste za koje ni ne znamo i koje su se prilagodile životu u takvim uslovima. To je razlog zbog čega želimo da odemo tamo”, dodaje ona.

Naučnici će istraživati područje na kom se ranije nalazila ledena ploča A68 sakupljajući mikrobe, planktone, sedimente i uzorke vode.

Na taj način pokušaće da stvore sliku o do sada neotkrivenom podvodnom svijetu prateći sve naredne promjene. Osim toga, zadatak će im biti i da utvrde da li odlamanje ledenih ploča utiče ili ne utiče na klimatske promjene.